Historik

Hur kommer det sig att ni började med mjölksyrejäsning? Det är en vanlig fråga vi får.

Nu känns det förstås självklart att det är syrning som är vår grej, men på något sätt började det!

 Vi var ekologiska grönsaksodlare, vi hade fullt med fina grönsaker runt omkring oss hela tiden.

Så varför inte göra något mer av dem? Mjölksyrade grönsaker hade vi stött på, även om det var rätt ovanligt då, och det gillade vi. Det smakade gott, lite annorlunda,

fräscht!  Dessutom verkade det vara lite spännande att syra, nästan lite hokus pokus. Vi prövade - och så var vi fast!

Till att börja med ett par hinkar i taget, vi skulle ju se om det var några som vi köpa!

Det var det, faktiskt så sålde vi den fösta surkålen o syrade gurkan på vår torgförsäljning i Tranås i början av 80-talet.

Först var det i lösvikt, i plastpåsar eller så kom kunderna med sina egna burkar som vi fyllde! Det känns längesen…

Efter flera års syrning i mindre skala bestämde vi att satsa på just förädlingen.

Ett f.d. musteriet inköptes 1994 och sen dess har sortimentet vuxit.

Från början syrade vi enbart det som vi odlade själva. Nu har ett samarbete vuxit fram med andra ekologiska odlare som förser oss med fina grönsaker, förutom det vi odlar själva.