Liten kokbok med mjölksyrade grönsaker för näringsintresserade

Kimchi-ris

2-3 port

  • 2 dl kokt ris
  • ½ burk (ca 2 dl) Tistelvinds kimchi – medium eller hot
  • 1 banan
  • 0,5 dl kokos

Värm alltsammans i en tjockbottnad gryta på svag värme. Variera med att tillsätta riven ost – blir en krämig röra.

Passar till grytor och grillat. Man kan också blanda i räkor mot slutet och få en hel rätt. Vill du ha den här rätten ännu hetare så tillsätt Tistelvinds rödpepparsås ”chili”.

 

Kycklingwok

4 portioner

  • 2 st kycklingfiléer
  • 1 burk Tistelvinds blandade
    grönsaker (325g)
  • 2 msk olja
  • 2 msk soja
  • 1 msk honung

Strimla köttet. Värm oljan i en wokpanna. Lägg i filéerna och sojan och bryn tills de är nästan färdiga. Låt grönsakerna rinna av. Tillsätt grönsakerna och honungen. Blanda och det är färdigt efter 5 min!
Servera med ris.

 

Rödkålssallad

2-3 port

  • ½ burk Tistelvinds rödkål
    (ca 2 dl)
  • 1 äpple
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk olja (t ex kallpressad rapsolja)

Dela äpplet i bitar, hacka nötterna grovt – blanda alltsammans.

Väldigt enkelt och väldigt gott året om!

 

Paj med bönor

4 portioner

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl (t ex 1,5 dl vetemjöl
    + 1,5 dl grahamsmjöl)
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 1 lök
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • soja
  • 1 burk Tistelvinds
    blandade bönor
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • salt och peppar

Gör pajdegen på vanligt sätt.
Låt den gärna vila i kylskåpet minst 30 min.

Klä en pajform och förgrädda
i 200° i 15 min.

 

Fräs löken i olja så att den blir mjuk. Lägg i pumpakärnorna så att de blir lite rostade. Tillsätt lite soja – ger en god sälta. Låt de blandade bönorna rinna av. Lägg först i 1/3 av den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Fördela sen löken och bönblandningen över osten. Vispa ihop ägg och mjölk och resten av den rivna osten  plus lite salt och peppar.  Häll äggstanningen i skalet.  Grädda i 200° cirka 30 min.

 

Potatissallad

4 portioner

  • 8-10 kokta kalla potatisar
  • 3 st Tistelvinds syrade gurkor
  • 1-2 dl salladslök (eller purjolök)
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 tsk salt
  • (någon färsk örtkrydda t ex basilika eller timjan)

Tärna potatisarna och gurkorna, strimla salladslöken. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelstark värme. Blanda alltsammans.  Salladen blir extra god om den får stå och dra, minst ett par timmar före serveringen.

 

Pastasallad

4 portioner

  • 5 dl pasta (t ex penne, fullkorn)
  • 3 dl kikärtor (kokta)
  • 1,5 dl Tistelvinds syrade
    morötter
  • ½ röd paprika
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dm purjolök
  • 0,5 dl olja
  • en nypa salt

Koka pastan och låt svalna. Skär paprikan och purjolöken i tunna strimlor. Rosta cashewnötterna
i en torr stekpanna på medelstark värme. Blanda alla ingredienserna. Njut!

 

Smått å gott!

Varm smörgås

Bred smör på två brödskivor. På den ena skivan lägger du ett lager Tistelvinds Kimchi (medium eller hot), sedan bananskivor och sist ett par  skivor ost,
Lägg ihop brödskivorna och värm i smörgåsgrillen!

Potatis- och purjolökssoppa

Gör en vanlig potatis-och purjolökssoppa. Vid serveringen toppar du med några matskedar av Tistelvinds syrade morötter med vitlök, direkt i tallriken. Gott och vackert!

Smartare snabbmat

Prova att lägga rejält med Tistelvinds surkål på varmkorven eller hamburgaren nästa gång. Blir väldigt gott och mättar längre.

Pitabröd och taco

Tistelvinds syrade grönsaker passar mycket bra som fyllning i pitabröd, tacoskal och taco-wraps. Bara att öppna burken och ställa fram på bordet!

Pålägg

Blanda lika delar Tistelvinds rödkål med keso. Hacka rödkålen några gånger och blanda ner i keson, krydda med lite örtsalt. Klicka upp på ett grovt rågbröd.

Kombinera Tistelvinds syrade grönsaker på mackan med t ex leverpastej, skinka eller majonnäs.

 

Sås  å  sånt!

Fisk- och salladssås

Blanda 2 dl crème fraiche med 0,5 dl Tistelvinds syrade morötter med vitlök, samt 2 msk
hackad rödlök och lite örtsalt.

Såsen passar både till rökt och gravad lax och till sallader (t ex pastasalladen, se receptet).

Chutney

Ta 2 dl Tistelvinds syrade morötter och 0,5 dl råsocker, blanda ner i en kastrull. Värm försiktigt 5-10 min tills sockret löst sig och smält ihop med morötterna. Här kommer smaken från alla kryddorna fram tydligt och bryter fint mot det söta.

Jättegott tillbehör till indisk mat, kött eller paté.

Sås till grillat

Blanda Kimchi och matlagningsyoughurt eller gräddfil.

Enkla såser med crème fraiche eller majonnäs.

Att gör en god och smakrik sås är jätteenkelt med våra syrade grönsaker. Snabbt och gott till nästan allting. Blanda någon av Tistelvinds rivna grönsaker, som surkål, morötter, kimchi, borsjtj eller rödkål med crème fraiche eller majonnäs och du får en jättegod sås av cole-slaw-typ.

 

Ett nytt näringsliv!

I det mindre formatet bedriver vi alla en form av “näringsliv”, nämligen vårt intag av god och nyttig mat, för att vi ska må bra. Vi på Tistelvind vill bidra till det “näringslivet” med våra matprodukter. Färdiga att äta och avnjutas av mage och gom. 

Syrade grönsaker är rika på vitaminer, mine-raler samt nyttiga enzymer. I den naturliga jäsningsprocessen bildas levande mjölksyrebakterier (bl a Lactobacillus Plantarum) och viktiga jästkulturer - alla mycket snälla och hjälpsamma bakterier för tarmfloran. Tillför man måltiden mjölksyrade grönsaker ger det både ett lägre glykemiskt index samt mer fibrer.

Vi använder inga tillsatser - mjölksyrejäsning är nämligen en naturlig process som sker med hjälp av grönsakerna själva i kombination med havssalt. Dessutom är våra produkter helt igenom ekologiska och krav-godkända.

Tistelvind är vårt företag som ligger i Östergötlands “Provence”. Genom egen odling, i både växthus och friland, förser vi våra mat-produkter med ingredienser. Vi har även ett stort kontaktnät av ekologiska odlare i Sverige som kompletterar oss. Vårt sortiment består av ett flertal grönsaksinläggningar, såser samt chiliprodukter.

 

Välkommen att upptäcka vår gröna mat!