Frågor & svar

-Varför heter det mjölksyrejäsning? Använder man mjölk vid jäsningen?

Det heter så för att bakterierna som är verksamma vid jäsningen heter mjölksyrebakterier (eg mjölksyrabakterier). Det heter så för att de producerar mjölksyra, en organisk syra som är lätt för vår kropp att bryta ned.

 

-Jag är laktosintolerant, kan jag ändå äta Tistelvinds produkter?

Ja, det kan du. De är helt utan laktos. Det står i en del recept att man ska använda vassle i jäsningen, men det gör inte vi.

 

-Varför pastöriserar ni inte produkterna?

Mjölksyrebakterierna dör vid ca 55 grader. Att inte låta de goda bakterierna få följa med hela vägen vore synd. Vi ser det som att det är högsta kvalité att ha en levande produkt!

 

-Varför bubblar det ibland när man öppnar burken och är det farligt?

Då har det blivit en s.k efterjäsning i burken. Fast mjölksyrejäsningen är färdig och syrningen har fått mogna länge så kan mjölksyrebakterierna vilja sätta igång att bli aktiva igen. Man kan låta burken stå framme på diskbänken någon timme med locket löst på tills det har lugnat ned sig och sen ställa den kallt igen. Har mycket vätska runnit ut kan hållbarheten blir lite sämre. Det är inte farligt att äta en produkt som efterjäst, det är ju en mjölksyrejäsning. Men smaken kan bli något förändrad, lite pirrig. Vi försöker hjälpa till med ersättning för de kunder som fått en sådan burk.

 

-Hur länge håller sig en burk med syrade grönsaker?

När vi fyller en burk med en färdig syrning så är hållbarheten mellan 4-6 månader. I kyla. När du öppnat burken så avgör lukt o smak hur länge du kan äta den. Minst 3 veckor tycker vi den ska hålla sig, men ibland mycket längre. Så länge det luktar och smakar gott så kan du äta av den!

 

-Kan jag bli sjuk om jag äter för gammal produkt?

Matförgiftning är i princip obefintligt när det gäller syrade grönsaker. Syrningen har sänkt ph-värdet så lågt att bara mjölksyrebakterier klarar av överlev!  Alla oönskade bakterier som orsakar sjukdomar dör på vägen! Om produkten blivit dålig så möglar den och det är då rätt klart att man inte äter den.

 

-Ibland är det som en vit hinna på gurkorna, vad är det?

Det är toppjäst. Det kan bildas ovanpå lagen o gurkorna, framför allt när man börjat ta av gurkorna

och vätskenivån sjunker. Det är grönsakernas sätt att skydda sig mot syret och det är helt ofarligt. Skölj bort och försök att se till att grönsakerna ligger nere i lagen.