Lär dig äta fermenterat- tips o trix
Hur gör man om man vill börja äta fermenterade produkter men inte riktigt är van vid den syrliga smaken? Här kommer några förslag hur du kan göra det enklare att skaffa en ny vana.
Syrade produkter är syrliga och krispiga. Dessutom är det ofta mycket umami i dem. Trots detta upplever man det ofta svårt att börja äta eftersom man är lite ovan vid syrligheten. Här kommer några knep för dig som vill börja stärka din tarmflora genom att äta fermenterat.
Färdiga att äta
Tistelvinds fermenterade grönsaker går bra att servera (och äta) direkt ur burken, inga förberedelser behövs faktiskt. Om du serverar grönsakerna i en skål, och om det blir något över, tänk på att lägga tillbaka dem i burken och trycka ned det som är kvar under vätskeytan då blir hållbarheten bättre.
Skölj bort det sura
Tycker du att smaken är för syrlig, lägg kålen i en sil eller durkslag och skölj med kallt vatten några sekunder, låt sedan kålen rinna av under någon minut. Man sköljer bort en del av de snälla bakterierna men det stora flertalet stannar kvar och fibrerna och krispet är definitivt kvar. Metoden passar inte riktigt lika bra på de smaksatta varianterna eftersom mycket av smaken sitter i spadet.
Runda av med fett
Det går alldeles utmärkt att runda av det syrliga genom att blanda med en klick majonnäs, lite crème fraiche eller något växtbaserat alternativ. Fettet kapslar in och dämpar syran samtidigt som den lyfter smakerna. Prova gärna att krydda med din favoritsmak oavsett om det är chili, saffran eller mortlade fänkålsfrön så går det att hitta spännande varianter som lyfter helheten.
Blanda ut, eller söta lite
Ett enkelt sätt att få ned syran är att späda ut surkålen (Kimchin etc) genom att blanda med grönsaker eller frukt man tycker om. Ta lite surkål, blanda med rårivna morötter, strimlad kål och ett rivet äpple, strössla på lite solrosfrön. Utspädningen tar udden av syran, sötman från frukten balanserar syran och övriga grönsaker blir utmärkt mat för tarmbakterierna. Kimchi blir spännande om du blandar med lite ketchup/chilisås, en burk krossad ananas coh lite majskorn. I båda fallen späder vi ut syran och balanserar den med en sötare ingrediens.
Använd som tillbehör
Vi tycker att fermenterade grönsaker gör sig allra bäst som tillbehör till allahanda vardagsrätter. Grundtanken är att det syrliga och krispiga passar utmärkt till varma och runda maträtter. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Fermenterat funkar lika bra på pastejmackan som i husmanskosten. Det är bara att prova sig fram till sin favorit.
- Våra favoriter
- Köttbullar och mos – Rödbeta med ingefära
- Pizza- Surkål, Rosésurkål eller Kimchi
- Spagetti och köttfärssås- Surkål original
- Taco- Kimchi
- Raggmunk med fläsk- surkål original
Varning – kan vara beroendeframkallande!
Det finns forskning som pekar på att det är beroendeframkallande att äta fermenterat – bakterierna i tarmen skapar signalsubstanser som gör att man blir sugen på mer bakterier, som skapar sug efter mer…..– bli inte rädd om du känner att sug efter fermenterat efter ett tag med andra ord 😉
Du kanske också är intresserad av
Aktuellt
Maj 2024 - nu lanserar vi en sommarfräsch produkt. Fermenterad morot kryddad med ingefära är en härlig smakkombination där den krispiga moroten får en känsla av citrus från ingefäran. Morot ingefära passar både i smoothies och till sommarsalladen. Du hittar den i välsorterade livsmedelsbutiker, framför allt större ICA butiker som har våra andra produkter. Morot ingefära går även att köpa online hos https://ekologiskfrukt.se/ .
Aktuellt, Fermenteringsfakta
Är du nyfiken på att göra egen surkål (eller kimchi, eller gurka)? Undrar du hur man kan äta surkål eller hur länge den håller? Här har vi samlat ett gäng av de vanligaste frågorna och ger lite korta svar. Vill du ha djupare info är det bara att klicka sig vidare.
Aktuellt, Tips & inspiration
Förmodligen värdens bästa tillbehör till glögg. Låter det märkligt?? Det är faktiskt inte så konstigt - den söta och krispiga pepparkakan balanseras av den syrliga och krispiga surkålen, allt hålls samman av en krämig färskost. Garanterat en snackis på glöggminglet - och det bästa av allt - den är inte bara god - den är så nyttig så man kan ta två utan att det gör något......