Strimlad vitkål som ska fermenteras

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetsarbete är som ett maratonlopp, eller möjligtvis ett ultramaraton. Vårt hållbarhetsarbete pågår ständigt, men med varierande intensitet. Det blir ofta bättre ju fler som är involverade både i företagen men även externa experter och tyckare.

En av riskerna när man arbetar att arbetar med hållbarhet är att det blir greenwashing, eller floskelbetonat. Å andra sidan, om man gör något vettigt så tycker vi att vi lika gärna kan berätta om det. Det bästa vore ju om något annat företag fick en idé eller uppslag som bidrar till att de gör ett bättre arbete i sin verksamhet.

Bäst föredatum nu även Ofta bra efter

Alla våra burkar har 6 månaders hållbarhet från produktionstillfället. Trots detta vet vi att burkarna håller längre, ibland mycket längre. Tyvärr kan vi inte ändra hållbarhetstiden bara för att vi vill, då funkar inte de digitala varuförsörjningsflödena så bra. Detta innebär tyvärr att man ibland slänger en oöppnad burk trots att den är helt ok inuti.

Bäst efter

Vi inför löpande under 2023 märkningen, Bäst före, Ofta bra efter så att du som konsument kan avgöra om produkten är ok eller inte.

Gör så här:

Öppna burken, vifta bort den första doften (kan lukta lite instängt, tänk på att miljoners snälla mjölksyrabakterier har gosat här mer än 6 månader), lukta och smaka, om det doftar syrligt och fräscht så är den ok att äta. Då har du sparat både pengar och miljö

Hållbarhetsmärkning med Ofta bra efter
HVO diesel från Energifabriken

Biobränsle i tanken

Vi har en liten transportbil som vi mestadels använder för att hämta råvaror eller reservdelar. Det är en fossilbil men vi väljer att tanka den med HVO från Energifabriken för att minimera CO2 utsläppen.  I framtiden vill vi ha en laddbar transportbil.

Inget går till spillo i ett cirkulärt system

Vi har generellt lite spill i vår produktion men det blir alltid några kg produkt som inte kan användas. Det handlar om golvspill vid tillverkning och produktion eller rens från våra fermentationstankar där ytlagret blivit dåligt.

Allt organiskt svinn går till biogasproduktion för att bli fordonsbränsle, kvar efter biogasfermenteringen blir en slurry full av värdefulla näringsämnen som sprids på åkrarna för att bli näring åt grödan.

Spill från produktionen som blir biogas
KRAV märket, en garant för ekologisk produktion

Ekologisk odling

Alla våra produkter som vi säljer under varumärket Tistelvind är KRAV märkt. Det innebär att de är producerat enligt regelverket för ekologisk produktion. För att tydligt visa detta finns KRAV märket på alla våra etiketter.

Personal- vår värdefullaste resurs

Vår viktigaste tillgång är vår personal. De sliter och kämpar varje dag med alla utmaningar som finns i ett litet företag. Vi är därför måna om att de mår och att de har rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.

Ett redskap som via arbetar med för att identifiera och eliminera belastningspunkter är arbetsmiljöverkets mallar. De kan tyckas fyrkantiga och stela men när man väl har gjort några och förstått metodiken så blir det att riktigt bra verktyg för att förstå verksamheten. Kan varmt rekommenderas om man vill förbättra sin arbetsplats.

Uppkörning för truckkort