Syrade grönsaker med levande mjölksyrabakterier

Tistelvind producerar och säljer ekologiska fermenterade grönsaker med råvaror från utvalda svenska bönder. Vi fermenterar alla grönsaker i Boxholm i Södra Östergötland. Efter att enbart ha tillsatt salt och kryddor sker en naturlig fermentation. Den färdiga produkten kan sedan avnjutas till nästa skörd.

Det här är Tistelvind

Hälsosamt

Alla våra fermenterade produkter är opastöriserade och fermenterade. Det innebär att de har massvis med levande mjölksyrabakterier och fibrer som är helt fenomenala för din mage.

Under fermentationsprocessen skapas också vitaminer. Det innebär att våra produkter kan innehålla både fler och mer vitaminer än färska grönsaker

Enkelt

Våra produkter kan man äta som de är, direkt ur burken om man vill. Men de funkar också alldeles utmärkt som tillbehör till massor av olika rätter!

Vi tycker att de flesta av våra produkter är ett suveränt tillbehör till något varmt och mustigt, då
balanserar syran och krispigheten ätupplevelsen, och kan ta din matlagning till en helt ny nivå!

Delikat

Våra produkter är fulla av umami och blir oftast godare med tiden. Fermenterade grönsaker är ofta krispiga och passar utmärkt att serveras kalla som tillbehör eller blandas ner i såser.

Fermenterade grönsaker får en syrlig smak, vilket perfekt balanserar feta produkter. Men det är även gott för att få in en ytterligare syrlighet i en redan fräsch rätt, eller balansera hetta.

Hållbart

Alla Tistelvinds produkter består av ekologiska grönsaker. 100% av våra grönsaker kommer från svenska utvalda lantbrukare, från Halland i söder till Dalarna i norr.

Eftersom produkterna inte kräver någon upphettning och dessutom lagras svalt i ett stenhus går det åt väldigt lite energi i produktionen. Dessutom är elen vi använder alltid 100% förnybar el.

”Att få jobba med att utveckla mjölksyrajästaprodukter är något av en dröm som slagit in”

– När vi startade Tistelvind hade vi en vision att mjölksyra ekologiska grönsaker och nå ut med dem till vanliga affärer runt om i landet, säger Tom Olefalk och Eva Insulander. Nu har vi kommit en bra bit på väg och det känns helt rätt att lämna vidare till Jesper och Maria Lindström som kan ta företaget vidare. Under en övergångsperiod är Tom och Eva kvar i verksamheten.

Både Maria och Jesper Lindström är livsmedelsagronomer och har en gedigen erfarenhet av livsmedelsindustri och utvecklingsarbete. Maria har haft ledande roller inom produktion, kvalitet och marknad hos bland annat HKScan och Atria Lätta Måltider. På 90-talet startade hon sin karriär med att utveckla spannmåls-tempeh (en fermenterad produkt) och lämnar nu sin tjänst som fabrikschef på Kronfågel i Valla. Jesper Lindström har en bakgrund på bland annat Ica, Coop och RISE (fd SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik). Han har också drivit egen konsultverksamhet som livsmedelsexpert.

– Våra kompetens- och intresseområden kompletterar varandra bra och ger oss mycket goda förutsättningar att driva och utveckla Tistelvind vidare, säger Maria.

– Vi ser en stor möjlighet med fermenterade grönsaker och intresset för den naturliga syrningsprocessen. Tistelvind kommer fortsätta att utveckla produkter baserade på syrade grönsaker med aktiva mjölksyrabakterier. Forskningen om mikrobiota och kopplingarna mellan mag-tarmhälsa och kroppens övriga funktioner är ett hett område. Här kommer vi arbeta aktivt med att ta fram nya produkter både inom dagligvaruhandeln, Food service och hälsosektorn, säger Jesper Lindström.

/ Jesper & Maria

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841440986742549.

Missa inte att följa oss på Instagram för en massa härlig fermenteringsfakta, recept och nya produktsläpp!