Bur med ca 800 kg vitkål av sorten Krautman
Aktuellt

Nu är det skördetider, och fermenteringstider

September och oktober är hektiska månader, nu skördas kålen och vi lägger in tonvis med surkål och Kimchi

Dela gärna!

Under några hektiska höstmånader lägger vi in tonvis med av vitkål, kål som ska räcka till nästa skörd.  Kålen handplockas på åkern och lastas sedan i trälårar eller burar  som väger från 300 upp till 1100 kg beroende på kålens tyngt. Är de yttre bladen fula eller smutsiga skalas dessa av . När kålen levereras till Tistelvind lyfter vi in varje huvud och sätter det i stockborren, maskinen som tar bor den centrala stocken i kålhuvudet. det är andra och sista gången vi rör vi kålen med händerna. Efter borrningen så strimlas, saltas och packas kålen för att sedan långsamt fermentera och bli surkål.  En bra dag lägger vi in åtta till tio ton kål vilket motsvarar flera månaders försäljning.

Anders och Arvid Östlund mitt i kålskörden på Källsprångs gård

Anders och Arvid Östlund mitt i kålskörden på Källsprångs gård

Du kanske också är intresserad av

  • Aktuellt, Tips & inspiration

    Hur gör man om man vill börja äta fermenterade produkter men inte riktigt är van vid den syrliga smaken? Här kommer några förslag hur du kan göra det enklare att skaffa en ny vana.

  • Aktuellt, Sponsring och samarbeten

    Vad är det första man tänker på om man ska springa 42 kilometer och genomföra en teaterföreställning - förmodligen inte surkål. Men det var vad vi sponsrade Teater Slava med.

  • Aktuellt, Fermenteringsfakta

    I opastöriserad surkål och andra fermenterade produkter finns det många bakterier, väldigt, väldigt många.