Bur med ca 800 kg vitkål av sorten Krautman
Aktuellt

Nu är det skördetider, och fermenteringstider

September och oktober är hektiska månader, nu skördas kålen och vi lägger in tonvis med surkål och Kimchi

Dela gärna!

Under några hektiska höstmånader lägger vi in tonvis med av vitkål, kål som ska räcka till nästa skörd.  Kålen handplockas på åkern och lastas sedan i trälårar eller burar  som väger från 300 upp till 1100 kg beroende på kålens tyngt. Är de yttre bladen fula eller smutsiga skalas dessa av . När kålen levereras till Tistelvind lyfter vi in varje huvud och sätter det i stockborren, maskinen som tar bor den centrala stocken i kålhuvudet. det är andra och sista gången vi rör vi kålen med händerna. Efter borrningen så strimlas, saltas och packas kålen för att sedan långsamt fermentera och bli surkål.  En bra dag lägger vi in åtta till tio ton kål vilket motsvarar flera månaders försäljning.

Anders och Arvid Östlund mitt i kålskörden på Källsprångs gård

Anders och Arvid Östlund mitt i kålskörden på Källsprångs gård

Du kanske också är intresserad av

  • Aktuellt

    Maj 2024 - nu lanserar vi en sommarfräsch produkt. Fermenterad morot kryddad med ingefära är en härlig smakkombination där den krispiga moroten får en känsla av citrus från ingefäran. Morot ingefära passar både i smoothies och till sommarsalladen. Du hittar den i välsorterade livsmedelsbutiker, framför allt större ICA butiker som har våra andra produkter. Morot ingefära går även att köpa online hos https://ekologiskfrukt.se/ .

  • Aktuellt, Fermenteringsfakta

    Är du nyfiken på att göra egen surkål (eller kimchi, eller gurka)? Undrar du hur man kan äta surkål eller hur länge den håller? Här har vi samlat ett gäng av de vanligaste frågorna och ger lite korta svar. Vill du ha djupare info är det bara att klicka sig vidare.

  • Aktuellt, Tips & inspiration

    Förmodligen värdens bästa tillbehör till glögg. Låter det märkligt?? Det är faktiskt inte så konstigt - den söta och krispiga pepparkakan balanseras av den syrliga och krispiga surkålen, allt hålls samman av en krämig färskost. Garanterat en snackis på glöggminglet - och det bästa av allt - den är inte bara god - den är så nyttig så man kan ta två utan att det gör något......