Kombucha, om den är opastöriserad så innehåller den en bred flora av mikroorganismer.
Aktuellt, Fermenteringsfakta

Hur många bakterier finns det i Tistelvinds surkål

I opastöriserad surkål och andra fermenterade produkter finns det många bakterier, väldigt, väldigt många.

Dela gärna!

I de flesta fermenterade produkter finns det många mikroorganismer. Oavsett om det är kombuchs, filmjölk, oliver eller surkål så finns det nästan alltid många bakterier. Detta förutsätter naturligtvis att produkten inte är pastöriserad – då finns det inga levande bakterier.

Bakterier, bakterier, bakterier, antalet mikroorganismer ökar fort under de första dagarna men varierar sedan under lagringen.

Bakterier, bakterier, bakterier, antalet mikroorganismer ökar fort under de första dagarna men varierar sedan under lagringen.

När vi har gjort kvantitativa mikrobiologiska analyser så hittar vi som regel mellan 10 miljoner och 100 miljoner bakterier per gram produkt. Det är alltså upp till  100 000 000 snälla bakterier per gram surkål, tar du då en matsked surkål får du i dig i runda slängar upp till 1,5 miljarder bakterier.

Hur mycket surkål ska man äta?

Vi får ofta frågan om hur mycket surkål man ska äta för att det ska ge någon effekt.  Vi är alltid noga med att påpeka att det i dagsläget (2023) inte finns någon forskning som visar att just våra produkter från Tistelvind på något sätt skulle ge effekt i magen/tarmen.  Det förs dock diskussioner bland forskare om hur många bakterier man ska äta för att det ska ge någon form av effekt i tarmen. I forskningslitteraturen finns det flera påståenden som  säger att  vid ca 1 miljard bakterier så får man någon form av effekt.  Detta beror ju naturligtvis på vilka bakterier man äter, om man även äter prebiotika (föda åt bakterierna), hur ens tarm fungerar mm mm.

Vi tycker att man ska äta fermenterat för att det är gott. Skulle man även må bra av det så är det en härlig bonus.

Du kanske också är intresserad av

  • Aktuellt, Tips & inspiration

    Förmodligen värdens bästa tillbehör till glögg. Låter det märkligt?? Det är faktiskt inte så konstigt - den söta och krispiga pepparkakan balanseras av den syrliga och krispiga surkålen, allt hålls samman av en krämig färskost. Garanterat en snackis på glöggminglet - och det bästa av allt - den är inte bara god - den är så nyttig så man kan ta två utan att det gör något......

  • Aktuellt, Tips & inspiration

    Hur gör man om man vill börja äta fermenterade produkter men inte riktigt är van vid den syrliga smaken? Här kommer några förslag hur du kan göra det enklare att skaffa en ny vana.

  • Aktuellt, Sponsring och samarbeten

    Vad är det första man tänker på om man ska springa 42 kilometer och genomföra en teaterföreställning - förmodligen inte surkål. Men det var vad vi sponsrade Teater Slava med.