
Kimchilax i ugn
Här kommer ett supergott recept som passar bra att tillaga en vardagsmiddag när idéerna brister!
4 portioner
Ugn 180 grader
Ingredienser:
600-800 gram lax (150-200 gr per portion) i bitar
1 lök (gul eller röd)
2 vitlöksklyftor
0,5-1 msk Gouchugaru chilipasta eller annan chilipasta – obs styrkan varierar kraftigt mellan olika märken, prova dig fram,
2 cm ingefära (eller mer om du gillar den)
1 msk smör
400 gram rostad tomat (ta 500-600 gram tomat, rosta i ugn i 175 grader 1-2 timmar, mixa med stavmixer). Eller en burk krossad tomat och 1 msk tomatpure.
1.5 dl grädde
2 dl crème fraiche
1-2 tärningar fiskbuljiong
Gör såhär:
- Rosta tomaten ett par timmar , låt svalna
- Finhacka lök, vitlök, fräs i smöret tills löken är genomskinlig
- Finhacka ingefära och blanda i den med chilipasta (ta lite i taget) , grädde , crème fraiche och krossad/rostad tomat. Koka upp och smaka av.
- Balansera med svartpeppar och smulad buljongtärning
- Stek laxbitarna i het panna tills ytan fått färg
- Lägg laxen i en ugnssäker form med det knapriga skinnet uppåt, häll tomatsåsen runt laxen
- Ställ in i ugn 180 grader, tillaga ca 15-20 minuter (laxens innertemperatur bör vara 46-48 grader, mät med grilltermometer)
- Servera med pressad potatis, rostad spetskål och Tistelvinds Kimchi
Du kanske också är intresserad av
Recept
Enkel och smakrik varm macka , krämig smält ost i perfekt balans med krispig syrlig Kimchi. Det optimala mellanmålet.
Recept
Vill du göra en krämig, syrlig fruktsmoothie, som även innehåller blomkål och snälla bakterier? Då ska du testa Madelenes recept nedan. Sen är kan du inte sluta äta!