Recept på kimchilax i ugn från Tistelvind
Recept

Kimchilax i ugn

Här kommer ett supergott recept som passar bra att tillaga en vardagsmiddag när idéerna brister!

Dela gärna!

4 portioner
Ugn 180 grader

Ingredienser:

600-800 gram lax (150-200 gr per portion) i bitar
1 lök (gul eller röd)
2 vitlöksklyftor
0,5-1 msk Gouchugaru chilipasta eller annan chilipasta – obs styrkan varierar kraftigt mellan olika märken, prova dig fram,
2 cm ingefära (eller mer om du gillar den)
1 msk smör
400 gram rostad tomat (ta 500-600 gram tomat, rosta i ugn i 175 grader 1-2 timmar, mixa med stavmixer). Eller en burk krossad tomat och 1 msk tomatpure.
1.5 dl grädde
2 dl crème fraiche
1-2 tärningar fiskbuljiong

Gör såhär:

  1. Rosta tomaten ett par timmar , låt svalna
  2. Finhacka lök, vitlök, fräs i smöret tills löken är genomskinlig
  3. Finhacka ingefära och blanda i den med chilipasta (ta lite i taget) , grädde , crème fraiche och krossad/rostad tomat. Koka upp och smaka av.
  4. Balansera med svartpeppar och smulad buljongtärning
  5. Stek laxbitarna i het panna tills ytan fått färg
  6. Lägg laxen i en ugnssäker form med det knapriga skinnet uppåt, häll tomatsåsen runt laxen
  7. Ställ in i ugn 180 grader, tillaga ca 15-20 minuter (laxens innertemperatur bör vara 46-48 grader, mät med grilltermometer)
  8. Servera med pressad potatis, rostad spetskål och Tistelvinds Kimchi

Du kanske också är intresserad av