
Kimchilax i ugn
Här kommer ett supergott recept som passar bra att tillaga en vardagsmiddag när idéerna brister!
4 portioner
Ugn 180 grader
Ingredienser:
600-800 gram lag (150-200 gr per portion) i bitar
1 lök (gul eller röd)
2 vitlöksklyftor
0,5-1 msk Gouchugaru chilipasta eller annan chilipasta – obs styrkan varierar kraftigt mellan olika märken, prova dig fram,
2 cm ingefära (eller mer om du gillar den)
1 msk smör
400 gram rostad tomat (ta 500-600 gram tomat, rosta i ugn i 175 grader 1-2 timmar, mixa med stavmixer). Eller en burk krossad tomat och 1 msk tomatpure.
1.5 dl grädde
2 dl crème fraiche
1-2 tärningar fiskbuljiong
Gör såhär:
- Rosta tomaten ett par timmar , låt svalna
- Finhacka lök, vitlök, fräs i smöret tills löken är genomskinlig
- Finhacka ingefära och blanda i den med chilipasta (ta lite i taget) , grädde , crème fraiche och krossad/rostad tomat. Koka upp och smaka av.
- Balansera med svartpeppar och smulad buljongtärning
- Stek laxbitarna i het panna tills ytan fått färg
- Lägg laxen i en ugnssäker form med det knapriga skinnet uppåt, häll tomatsåsen runt laxen
- Ställ in i ugn 180 grader, tillaga ca 15-20 minuter (laxens innertemperatur bör vara 46-48 grader, mät med grilltermometer)
- Servera med pressad potatis, rostad spetskål och Tistelvinds Kimchi
Mer recept och inspiration
Recept
Veganska grillkorvar som serveras i baguette med en surkålscoleslaw och en ungersk het tomatsås kryddad med kummin och vitlök. Jävligt Gott!
Recept
Det här är ett recept från måltidsekologen Ola Albrektsson. Han upplever att mycket av julmaten består av väldigt många tunga och kraftiga smaker från alla de traditionella rätterna, det är mycket kött, fisk, fett och grädde. Därför behövs en smakbrytare med hög syra som ger en fräschör mellan köttbullarna och Janssons frestelse. Därför ska vi blanda ihop en härlig sallad med basen på syrad rödkål.