Recept

Tistelvinds smakbrytare på julbordet: Rödkålssallad med fyra nyanser av kål

Det här är ett recept från måltidsekologen Ola Albrektsson. Han upplever att mycket av julmaten består av väldigt många tunga och kraftiga smaker från alla de traditionella rätterna, det är mycket kött, fisk, fett och grädde. Därför behövs en smakbrytare med hög syra som ger en fräschör mellan köttbullarna och Janssons frestelse. Därför ska vi blanda ihop en härlig sallad med basen på syrad rödkål.

Dela gärna!

Ingredienser:

Sallad

1 Burk (350g) Syrad rödkål från Tistelvind
¼ Rödkålshuvud
1 Morot
4 blad savojkål
5 st Brysselkåls huvud
½ Huvud svartkål
1 dl bovetekärnor, alternativt solroskärnor
Smaklös olja, exempelvis varm pressad rapsolja eller solrosolja
Äppelcidervinäger
Salt

Senap- och apelsindressing

4 msk grov senap, helst skånk
2 msk äppelcidervinäger
1 ägg
Juice från 1 apelsin
1 dl olja
Salt
Nymalen Svartpeppar

Gör såhär:

  1. Strimla den färska rödkålen i så tunna strimlor som möjligt. Mitt tips är att halvera huvudet med roten som bas och hyvla klyftan med en osthyvel för att få de tunna strimlorna som möjligt. Lägg strimlorna i en bunke och häll i en burk syrad rödkål och blanda ihop ordentligt och använd gärna tvättade händer för att krama ihop rå kål med syrad.
  2. Strimla 4 blad savojkål så tunt du kan. Blanda med 1 msk olja och ½ tsk salt och låt den marinera en stund
  3. Strimla morötterna. Här är mitt tips att använda potatisskalaren och skala moroten på längden tills man när kärnan för att få ut fina strimlor.
  4. Koka upp en kastrull med vatten.
  5. Skär bort roten från brysselkålen och plocka ut bladen, koka dom i saltat vatten i 2 minuter och lägg sedan direkt i iskallt vatten så de kyls ner ordentligt.
  6. Skär ut stammen från svartkålen blanda bladen med 1 msk olja och 1/2 salt, baka i ugn på 200 C i 10 min, vänd efter halva tiden så det inte bränns. Själva stammen kan du hacka ner tunt och koka med brysselkålen. Undvik svinn.
  7. Rosta bovetekärnorna eller solrosfröna på en torr stekpanna på medelhög värme tills de har fått lite brun färg, sedan salta.
  8. Mixa ihop dressingen som en majonnäs, först ägget, senap, vinäger och apelsinjuice, därefter häll oljan i en tunn stråle när du mixar eller vispar. Smaka upp med salt och peppar.
  9. Ta fram ett härlig stort fat, bottna med kålblandningen, sedan de strimlade morötterna. Den marinerade kålen, brysselkålen. Den rostade svartkålen, fröerna och toppa med dressingen.

Du kanske också är intresserad av