Rostad tomat och fänkålssoppa med syrlig spetskålssallad
Rostad tomat- och fänkålssoppa, framtaget av Curlyfoods
Ett enkelt sätt att göra soppa på, rosta först grönsakerna och sen mixa dem med buljong.
Fänkål och tomat passar riktigt bra ihop och salladen nedan kan med fördel serveras i soppan. Servera antingen med syrlig spetskålssallad med surkål till eller lägg lite krispig surkål direkt i soppan.
4 portioner
Ingredienser
- 250 g rotselleri
- 900 g tomat
- 1 fänkål, ca 150 g
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- ½ röd chili
- 2 msk fänkålsfrö
- 1 citron – zest
- 12 dl vatten
- 2 msk grönsaksbuljong
- ½ dl olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Skala rotsellerin.
Dela rotselleri, tomat, fänkål och lök i stora bitar.
Placera på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till vitlöksklyftorna i sitt skal med kniven och dela chilin, placera dem tillsammans med fänkålsfrön och citronzest med grönsakerna och ringla över 2 msk olivolja.
Rosta i 60 minuter.
När grönsakerna är klara , lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och olivolja, låt koka upp.
Dra av från värmen, låt svalna något och mixa därefter soppan i en blender eller med en stavmixer.
Smaka av. Tillsätt mer salt i form av örtsalt och lite peppar för hetta om det behövs.
Runda syran med aningens kokossocker till exempel.
Syrlig spetskålssallad
4 portioner
Ingredienser
- 250 g spetskål
- 20 g persilja
- 1 dl parmesan, riven grovt eller 3 msk näringsjäst
- ½ citron, juice och zest
- 1 dl levande (opastöriserad) surkål
- 1 msk olivolja
- ½ tsk svartpeppar från kvarn
Gör så här
Strimla spetskålen och finhacka persiljan.
Blanda dem med resterande ingredienser, smaka av med aningens havssalt.
Servera till eller i soppan, pizzan eller burgaren.
Du kanske också är intresserad av
Recept
Enkel och smakrik varm macka , krämig smält ost i perfekt balans med krispig syrlig Kimchi. Det optimala mellanmålet.
Recept
Vill du göra en krämig, syrlig fruktsmoothie, som även innehåller blomkål och snälla bakterier? Då ska du testa Madelenes recept nedan. Sen är kan du inte sluta äta!
Recept
En mjuk näringsrik soppa som mättar, mjuk och rund i smaken med en balanserad syra, full av snälla bakterier och med dijonkräm som ger det extra goda på toppen, framtagen av Rawfoodexperten Erica, @rawfoodbyerica