Rostad tomat och fänkålssoppa med syrlig spetskålssallad. Foto Curlyfoods
Recept

Rostad tomat och fänkålssoppa med syrlig spetskålssallad

Dela gärna!

Rostad tomat- och fänkålssoppa, framtaget av Curlyfoods

Ett enkelt sätt att göra soppa på, rosta först grönsakerna och sen mixa dem med buljong.
Fänkål och tomat passar riktigt bra ihop och salladen nedan kan med fördel serveras i soppan. Servera antingen med syrlig spetskålssallad med surkål till eller lägg lite krispig surkål direkt i soppan.
4 portioner

Ingredienser

  • 250 g rotselleri
  • 900 g tomat
  • 1 fänkål, ca 150 g
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 citron – zest
  • 12 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • ½ dl olivolja

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader
Skala rotsellerin.
Dela rotselleri, tomat, fänkål och lök i stora bitar.
Placera på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till vitlöksklyftorna i sitt skal med kniven och dela chilin, placera dem tillsammans med fänkålsfrön och citronzest med grönsakerna och ringla över 2 msk olivolja.
Rosta i 60 minuter.
När grönsakerna är klara , lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och olivolja, låt koka upp.
Dra av från värmen, låt svalna något och mixa därefter soppan i en blender eller med en stavmixer.
Smaka av. Tillsätt mer salt i form av örtsalt och lite peppar för hetta om det behövs.
Runda syran med aningens kokossocker till exempel.

Syrlig spetskålssallad

4 portioner

Ingredienser

  • 250 g spetskål
  • 20 g persilja
  • 1 dl parmesan, riven grovt eller 3 msk näringsjäst
  • ½ citron, juice och zest
  • 1 dl levande (opastöriserad) surkål
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn

Gör så här

Strimla spetskålen och finhacka persiljan.
Blanda dem med resterande ingredienser, smaka av med aningens havssalt.
Servera till eller i soppan, pizzan eller burgaren.

Du kanske också är intresserad av