Fermenterade morötter – på Tistelvinds sätt
Fermenterade morötter är krispiga och syrliga, här hittar du receptet som vi på Tistelvinds använder.
Vi utgår från ett kg morötter men du bör anpassa mängden efter den burk som du tänker fermentera i, 2 liters burk blir då ca 1.6 kg morot och 160 gram kålrot.
Ingredienser
- 1 kg morötter
- 100 gram kålrot
- 15- 20 gram salt
- 1 msk dragon
- 1 msk torkad dill
- 2 krossade lagerblad
Utrustning du behöver för att göra egen surkål
- Matberedare med skiva för att riva morötterna eller rivjärn
- Burk (av glas eller keramik) eller plasthink
- Tättslutande lock
- Hårda nävar (kan undvikas) och en mortelstöt
- 2 st plastpåsar per burk, samt påsklämma
Gör så här
Tvätta och skala morot och kålrot, är de rena och fina skär bara bort toppen på moroten
Riv på grov rivskiva/rivjärn
Blanda med salt och kryddor, packa ned i burken
Vänta en halvtimme-timme så att du ser att det vätskar sig.
Tryck ned allt ordentligt och se till att burkens kanter är rena, det finns risk för mögel om det sticker upp morot över påsen. Lämna kvar ca 10% av burkens volym tom.
Ta två plastpåsar, stoppa dem i varandra och fyll på med vatten. Sätt på en klämma och lägg påsen över morötterna så att de trycks ned.
Lägg på locket utan att skruva fast det, nu måste koldioxiden som bildas få pysa ut under några dagar.
Låt burken stå något varmare än rumstemperatur i 2-4 dagar. Gärna 22-24 grader tex ovanpå kylskåpet.
Efter 2-4 dagar, ställ ned burken i ett svalare utrymme – runt 15 grader. Dra åt locket.
Låt burken stå i några veckor, släpp ut trycket några gånger i veckan men öppna inte hela locket.
Efter ca 4 veckor är morötterna klara, låt stå kvar i burken eller packa om i mindre burkar , förvara i kylen.
Du kanske också är intresserad av
Gör din egen surkål
Tistelvinds fermenterade rödkål är enkel att göra och blir mustig och syrlig . Endast tre ingredienser behövs – salt, rödkål och tålamod.
Gör din egen surkål
Vill du göra egen surkål men tycker att 700 kg från Tistelvinds recept är för mycket? Här är ett mer anpassat recept.
Gör din egen surkål
Att göra sin egen surkål är både enkelt och roligt. Endast tre ingredienser behövs – salt, kål och tålamod. Det finns några fallgropar men även knep för att det ska bli bra. Här beskriver vi hur vi gör vår surkål på Tistelvind.