Säckar med ekologiska morötter från Tånga gård i Halland
Gör din egen surkål

Fermenterade morötter – på Tistelvinds sätt

Fermenterade morötter är krispiga och syrliga, här hittar du receptet som vi på Tistelvinds använder.

Dela gärna!

Vi utgår från ett kg morötter men du bör anpassa mängden efter den burk som du tänker fermentera i, 2 liters burk  blir då ca 1.6 kg morot och 160 gram kålrot.

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 100 gram kålrot
  • 15- 20 gram salt
  • 1 msk dragon
  • 1 msk torkad dill
  • 2 krossade lagerblad

Utrustning du behöver för att göra egen surkål

  • Matberedare med skiva för att riva morötterna eller rivjärn
  • Burk (av glas eller keramik) eller plasthink
  • Tättslutande lock
  • Hårda nävar (kan undvikas) och en mortelstöt
  • 2 st plastpåsar per burk, samt påsklämma

Gör så här

Tvätta och skala morot och kålrot, är de rena och fina skär bara bort toppen på moroten

Riv på grov rivskiva/rivjärn

Blanda med salt och kryddor, packa ned i burken

Vänta en halvtimme-timme så att du ser att det vätskar sig.

Tryck ned allt ordentligt och se till att burkens kanter är rena,  det finns risk för mögel om det sticker upp morot över påsen. Lämna kvar ca 10% av burkens volym tom.

Ta två plastpåsar, stoppa dem i varandra och fyll på med vatten.  Sätt på en klämma och lägg påsen över morötterna så att de  trycks ned.

Lägg på locket utan att skruva fast det, nu måste koldioxiden som bildas få pysa ut under några dagar.

Låt  burken stå något varmare än rumstemperatur i 2-4 dagar. Gärna 22-24 grader tex ovanpå kylskåpet.

Efter 2-4 dagar, ställ ned burken i ett svalare utrymme – runt 15 grader. Dra åt locket.

Låt burken stå i några veckor, släpp ut trycket några gånger i veckan men öppna inte hela locket.

Efter ca 4 veckor är morötterna klara, låt stå kvar i burken eller packa om i mindre burkar , förvara i kylen.

Du kanske också är intresserad av