Gör din egen surkål med Tistelvinds recept
Att göra sin egen surkål är både enkelt och roligt. Endast tre ingredienser behövs – salt, kål och tålamod. Det finns några fallgropar men även knep för att det ska bli bra. Här beskriver vi hur vi gör vår surkål på Tistelvind.
Tistelvinds recept på Surkål Original
700 kg vitkål (vi använder oftast sorten krautman men även andra sorter funkar)
12 kg salt (vi använder havssalt)
2 liter kummin
2 liter enbär
Gör så här:
Strimla kålen, blanda kontinuerligt i saltet och kryddorna. Packa ned kålen i en lämplig förpackning, vi använder öppna IBC containrar som tar 700 kg kål. När kålen saftat sig, lägg på en plastpåse med vatten. Vänta 6 veckor till 12 månader. Lägg på burk och njut.
Du kanske också är intresserad av
Gör din egen surkål
Fermenterade morötter är krispiga och syrliga, här hittar du receptet som vi på Tistelvinds använder.
Gör din egen surkål
Tistelvinds fermenterade rödkål är enkel att göra och blir mustig och syrlig . Endast tre ingredienser behövs – salt, rödkål och tålamod.
Gör din egen surkål
Vill du göra egen surkål men tycker att 700 kg från Tistelvinds recept är för mycket? Här är ett mer anpassat recept.