Fermenteringsfakta
Hur går fermentationen egentligen till? I korthet kan man beskriva den såhär: när man blandat salt med grönsaker växer de snälla mjölksyrabakterierna till och konserverar oprodukten. Fermentation är en urgammal metod att få höstens skörd att räcka hela året, en metod som var vitt spridd innan vi fick kylskåp och kylkedjor.
Aktuellt, Fermenteringsfakta
Är du nyfiken på att göra egen surkål (eller kimchi, eller gurka)? Undrar du hur man kan äta surkål eller hur länge den håller? Här har vi samlat ett gäng av de vanligaste frågorna och ger lite korta svar. Vill du ha djupare info är det bara att klicka sig vidare.
Aktuellt, Fermenteringsfakta
I opastöriserad surkål och andra fermenterade produkter finns det många bakterier, väldigt, väldigt många.
Aktuellt, Fermenteringsfakta
Vi får ofta frågan vilka bakteriestammar som finns i vår surkål. Det finns det ett stort antal stammar av olika mikroorganismer, vilka dessa är varierar dock över tid men med hjälp av en DNA-analys man kan säga lite om dem.
Aktuellt, Fermenteringsfakta
Har du funderat på vad som händer när man fermenterar grönsaker??. Fermentering är en komplex och lite bångstyrig verksamhet samtidigt som det är en fascinerande biologisk process. Här försöker vi beskriva steg för steg vad som händer under fermentationen.
Vanliga frågor och svar
Här samlar delar vi vår kunskap och svarar på vanliga frågor och svar om våra syrade grönsaker och fermentering.
Vi tillsätter inga tillsatser i våra produkter. Vi låter våra snälla mjölksyrabakterier sköta konserveringen av surkålen, kimchin och alla de andra produkterna. Under processen utvecklar de mjölksyra, ättiksyra och andra syror fungerar som konserveringsmedel. Eftersom syrorna framställs under processen behöver vi inte skriva med dem som ingredienser trots att de finns i produkten.
Ingen av vår produkter innehåller ingredienser som kommer från djur. Ofta gör man tex kimchi med fisksås för att få mer umami, men vi har valt att inte använda fisksås för att även du som är vegan skall kunna njuta av våra produkter.
Den vita ytan är med största sannolikhet jäst som vuxit till. Vi kallar det toppjäst. Det är inte farligt men inte särskilt gott. Prova att skrapa bort en eller några centimeter och lukta på produkten under. Luktar det syrligt och fräscht går det att äta det som är kvar. Vill du inte äta så får du naturligtvis ersättning. Kontakta oss via reklamationsformuläret här.
Det korta svaret är att den håller flera veckor. Det beror på många olika saker. Men, du kan påverka hållbarheten om du gör så här:
- Använd alltid rena redskap när du tar ur burken.
- När du är klar, pressa ned grönsakerna så att det blir kompakt, helst så att spadet kommer upp.
- Om det saknas spad, häll på lite vatten (helst den kalla slatten ur vattenkokaren) och en nypa salt , då skapar du mer spad som håller syret borta från kålen.
- Men – det bästa är att äta ett par matskedar om dagen, det är alltid ytan i burken som blir dålig föst, om du äter bort det översta lagret hinner inte jästen växa till.
Alla våra grönsaker är opastöriserade, det innebär att de inte hettats upp vid tillverkningen. Vi låter istället alla snälla mjölksyrabakterier själva göra burken hållbar så att den håller mer än 6 månader med obrutet lock.
Butikerna jobbar på olika sätt, i vissa butiker har man bestämt centralt vilka produkter som ska finnas i hyllan, vissa butiker bestämmer själva vilka produkter som ska finnas där. Vi kan inte veta vilka butiker som har vilka artiklar. De flesta butikerna kan dock ta hem fler sorters produkter genom tilläggsbeställningar eller genom sin grossist.
Vårt bästa tips är att prata med personalen, tex i frukt- och gröntavdelningen och fråga om de kan ta hem fler artiklar.
Vi tillsätter inga tillsatser i våra produkter. Vi låter våra snälla mjölksyrabakterier sköta konserveringen av surkålen, kimchin och alla de andra produkterna. Under processen utvecklar de mjölksyra, ättiksyra och andra syror fungerar som konserveringsmedel. Eftersom syrorna framställs under processen behöver vi inte skriva med dem som ingredienser trots att de finns i produkten.
Ingen av vår produkter innehåller ingredienser som kommer från djur. Ofta gör man tex kimchi med fisksås för att få mer umami, men vi har valt att inte använda fisksås för att även du som är vegan skall kunna njuta av våra produkter.
Den vita ytan är med största sannolikhet jäst som vuxit till. Vi kallar det toppjäst. Det är inte farligt men inte särskilt gott. Prova att skrapa bort en eller några centimeter och lukta på produkten under. Luktar det syrligt och fräscht går det att äta det som är kvar. Vill du inte äta så får du naturligtvis ersättning. Kontakta oss via reklamationsformuläret här.
Det korta svaret är att den håller flera veckor. Det beror på många olika saker. Men, du kan påverka hållbarheten om du gör så här:
- Använd alltid rena redskap när du tar ur burken.
- När du är klar, pressa ned grönsakerna så att det blir kompakt, helst så att spadet kommer upp.
- Om det saknas spad, häll på lite vatten (helst den kalla slatten ur vattenkokaren) och en nypa salt , då skapar du mer spad som håller syret borta från kålen.
- Men – det bästa är att äta ett par matskedar om dagen, det är alltid ytan i burken som blir dålig föst, om du äter bort det översta lagret hinner inte jästen växa till.
Alla våra grönsaker är opastöriserade, det innebär att de inte hettats upp vid tillverkningen. Vi låter istället alla snälla mjölksyrabakterier själva göra burken hållbar så att den håller mer än 6 månader med obrutet lock.
Butikerna jobbar på olika sätt, i vissa butiker har man bestämt centralt vilka produkter som ska finnas i hyllan, vissa butiker bestämmer själva vilka produkter som ska finnas där. Vi kan inte veta vilka butiker som har vilka artiklar. De flesta butikerna kan dock ta hem fler sorters produkter genom tilläggsbeställningar eller genom sin grossist.
Vårt bästa tips är att prata med personalen, tex i frukt- och gröntavdelningen och fråga om de kan ta hem fler artiklar.