Att göra egen surkål – frågor och svar!
Är du nyfiken på att göra egen surkål (eller kimchi, eller gurka)? Undrar du hur man kan äta surkål eller hur länge den håller? Här har vi samlat ett gäng av de vanligaste frågorna och ger lite korta svar. Vill du ha djupare info är det bara att klicka sig vidare.
Hur gör man surkål
För att göra surkål behöver du vitkål, salt och eventuellt kryddor. Börja med att strimla vitkålen tunt, för hand eller i en matberedare. Lägg den i en stor skål och blanda in saltet jämt, man ska använda cirka 1,5-2 % av kålens vikt, dvs 1 kg kål – 15-20 gram salt, 2 kg ål 30-40 gram salt osv.
Massera kålen kraftigt, med knytnäven eller en stomp tills den släpper ifrån sig vätska, eller ta en fika och vänta nån timme och låt den vätska sig själ. Packa kålen tätt i en ren glasburk eller fermenteringskruka, här är det jätteviktigt att kålen pressas ned så att den blir helt täkt av vätska. Lägg en tyngd överst, en ren sten, dubbla plastpåsar fyllda med vatten eller att litet lock. Täck burken löst med ett lock eller en tygduk och låt den stå i rumstemperatur i 1-3 veckor. Är burken full kan den bubbla över, ställ gärna burken på en djup tallrik eller i en liten form så slipper du städa efteråt.
Titta till burken regelbundet. Läcker vätskan över kan du behöva fylla på med mer saltvatten (3 dl vatten, 4.5 gram salt). När kålen har slutat bubbla kan du skruva åt locket och ställa på svalare plats i några veckor så att den får efterfermentera, när detta är klart så ställer du den i kylen eller lägger över i mindre burkar smo helst ska kylförvaras.
Vill du använda våra recept hittar du dem här https://tistelvind.se/surkal/att-gora-egen-surkal-okryddad-kryddad/
Vil du veta mer om vad so händer i kålen när man fermenterar? Mer info hittar du här : https://tistelvind.se/fermenteringsfakta/vad-hander-i-kalen-nar-man-fermenterar/
Hur länge håller surkål i kylen?
Surkål kan hålla sig i kylskåpet i upp till 6 månader eller längre, beroende på hur väl den har förvarats. Den naturliga fermenteringsprocessen gör att surkål har en lång hållbarhet. Det är viktigt att surkålen förvaras i en ren, lufttät behållare och att vätskan alltid täcker kålen för att förhindra mögelbildning.
Eftersom surkål innehåller levande bakterier så påverkas de av omgivningen. Vissa bakterier gillar luft (syre) så när du börjar äta ur burken så ökar mängden luft, då går det snabbare för vissa bakterier att växa och de kan bilda att vitt täcke överst i burken. Det är inget farligt, skrapa bort det vita så brukar det vara bra under men tänk på att det alltid ska vara vätska upp över kåken för att minimera kontaktytan med luften.
Om surkålen börjar lukta illa eller förändrar färg på ett sätt som inte är normalt, beror detta ofta på att den feljäser eller att det kommer in luft och den oxiderar. Ofta kommer man undan med att skrapa bort det översta lagret, sen kan produkten vara helt ok en bit ned. Lufta så att det doftar syrligt och fräscht, smaka så att det smakar likadant – då är den ok.
Hur äter man surkål?
Surkål kan ätas på många sätt och är en mångsidig ingrediens i köket. Egentligen är det bara fantasin som sätter begränsningarna, surkål funkar till många rätter och vid många tillfällen. Här kommer några förslag:
Som tillbehör: Servera surkål som en kall eller varm sallad till korv, kött eller fisk. Det är vanligt i rätter som bratwurst med surkål.
I smörgåsar: Använd surkål som fyllning i smörgåsar eller hamburgare för extra smak och krispighet.
Som ingrediens: Lite surkål, strimlad vitkål, riven morot och ett rivet äpple blandat med majjo och en klick senap så har du gjort en krispig och smarrig cole slaw.
I grytor och soppor: Lägg till surkål i grytor och soppor för en syrlig touch. Det passar särskilt bra i tyska rätter som choucroute garnie.
I sallader: Blanda surkål med andra grönsaker i en sallad för att få en frisk och syrlig smak.
Som topping: Använd surkål som topping på tacos, wraps eller bakad potatis.
Som mellanmål: Ät en liten skål surkål som ett hälsosamt mellanmål rikt på probiotika.
Surkål är både näringsrikt och smakrikt, vilket gör det till ett utmärkt komplement till många olika rätter. Här hittar du mer inspiration och recept https://tistelvind.se/inspiration/
Hur mycket surkål ska man äta varje dag?
Att äta surkål varje dag kan vara fördelaktigt för hälsan tack vare dess höga innehåll av probiotika, vitaminer och mineraler. En rimlig mängd att konsumera är ungefär 2-4 matskedar per dag. Detta är tillräckligt för att få de probiotiska fördelarna utan att överbelasta magen, särskilt om du inte är van vid att äta fermenterade livsmedel.
För att undvika eventuella magbesvär, börja med en mindre mängd och öka gradvis till den rekommenderade mängden. Det är också viktigt att lyssna på din kropp och justera mängden efter hur du mår. Lite mer info och bakgrund hittar du här : https://tistelvind.se/fermenteringsfakta/hur-manga-bakterier-finns-det-i-tistelvinds-surkal/
Vad är surkål bra för?
Surkål har flera hälsofördelar tack vare sin näringsrika profil och innehåll av levande bakterier (ofta probiotiska). Vi är alltid noga att påpeka punkterna nedan är generella, det finns ingen forskning på just Tistelvinds produkter som visar att de är nyttiga, även om vi misstänker att så kan vara fallet:
Tarmhälsa: Opastöriserad Surkål innehåller mängder av levande bakterier, vissa av dem kan vara probiotiska. Det är bra bakterier som hjälper till att balansera tarmfloran och förbättra matsmältningen. Detta kan bidra till att minska problem som uppblåsthet, gaser och förstoppning.
Immunförsvar: En stor del av immunsystemet är kopplat till tarmhälsan. Genom att främja en sund tarmflora kan surkål stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att bekämpa infektioner.
Vitamin C: Surkål är rik på vitamin C, vilket är viktigt för immunsystemets funktion, hudhälsa och sårläkning.
Antioxidanter: Surkål innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att skydda cellerna mot skador från fria radikaler, vilket minskar risken för kroniska sjukdomar.
Viktkontroll: Surkål är kalorisnålt och fiberrikt, vilket kan hjälpa till att hålla dig mätt längre och stödja viktkontroll.
Hjärthälsa: Fermenterade livsmedel som surkål kan bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, vilket är bra för hjärthälsan.
Genom att inkludera surkål i din kost kan du dra nytta av dessa hälsofördelar och samtidigt njuta av dess unika smak och krispighet.
Hur smakar surkål
Surkål har en distinkt smak som är både syrlig och krispig. Den fermenterade kålen utvecklar en komplex smakprofil som kan beskrivas som:
Syrlig: Den mest framträdande smaken är syrligheten, som kommer från mjölksyra som bildas under fermenteringen.
Salt: Eftersom salt används i fermenteringsprocessen har surkål en lätt salt smak.
Krispig: Trots fermenteringen behåller kålen en krispig konsistens, vilket ger en trevlig textur.
Milt jordig: Surkål kan ha en lätt jordig underton, beroende på hur länge den har fermenterats och om några kryddor har tillsatts.
Lite umami: Fermenteringsprocessen kan också ge en mild umamismak som förstärker smakupplevelsen.
Smaken på surkål kan variera beroende på faktorer som fermenteringstid, mängden salt som används och eventuella tillsatta kryddor eller ingredienser.
Du kanske också är intresserad av
Aktuellt
Maj 2024 - nu lanserar vi en sommarfräsch produkt. Fermenterad morot kryddad med ingefära är en härlig smakkombination där den krispiga moroten får en känsla av citrus från ingefäran. Morot ingefära passar både i smoothies och till sommarsalladen. Du hittar den i välsorterade livsmedelsbutiker, framför allt större ICA butiker som har våra andra produkter. Morot ingefära går även att köpa online hos https://ekologiskfrukt.se/ .
Aktuellt, Tips & inspiration
Förmodligen värdens bästa tillbehör till glögg. Låter det märkligt?? Det är faktiskt inte så konstigt - den söta och krispiga pepparkakan balanseras av den syrliga och krispiga surkålen, allt hålls samman av en krämig färskost. Garanterat en snackis på glöggminglet - och det bästa av allt - den är inte bara god - den är så nyttig så man kan ta två utan att det gör något......
Aktuellt, Tips & inspiration
Hur gör man om man vill börja äta fermenterade produkter men inte riktigt är van vid den syrliga smaken? Här kommer några förslag hur du kan göra det enklare att skaffa en ny vana.