Gör din egen fermenterade rödkål med Tistelvinds recept
Tistelvinds fermenterade rödkål är enkel att göra och blir mustig och syrlig . Endast tre ingredienser behövs – salt, rödkål och tålamod.
Vi utgår från ett kg rödkål men anpassa mängden efter den burk som du tänker fermentera, ca 10% av burken bör vara tom för att få plats med vattenpåsar.
Ingredienser
1 kg rödkål
15-20 gram salt
Utrustning du behöver för att göra egen surkål
- Matberedare med skiva/osthyvel (kan bli jobbigt om det är mycket kål)
- Burk (av glas eller keramik)
- Stor bunke (rekommenderas)
- Hårda nävar (kan undvikas) eller en mortelstöt
- 2 st plastpåsar per burk, samt påsklämma
Ta loss 2-4 av de hela yttre bladen och spar dessa till burkens topp
Klyv kålen och skär bort stocken i mitten, denna går utmärkt att fermentera men kan bli lite träig i konsistensen.
Strimla kålen, i maskin eller med hyvel
Väg upp rätt mängd salt
Blanda kål och salt i burken eller, om du är lite bekväm, i bunken.
Nu har du två alternativ
1 ”stampa ”kålen med dina hårda nävar eller en mortelstöt eller liknande så att den släpper vatten
2 om du är mer bekväm, ta en kaffe, skrolla lite på telefonen, umgås med någon du tycker om, ibland vänder du på kålen och trycker försiktigt ned den i bunken. Efter några timmar har kålen släppt vätska.
Efter att ha stampat fram vätskan eller tålmodigt väntat ut den så har kålen saftat sig (mer om den fysikaliska reaktionen hittar du under fermenteringsfakta) och du kan enkelt lägga den i burken och trycka ned den. Det viktiga här är att pressa bort så mycket luftbubblor som det bara går, lägg i lite i taget och pressa ned lager på lager.
När du har några cm kvar i till locket lägger du på kålbladen överst (har du glömt kålbladen så brukar det funka ändå), stoppar en plastpåse i den andra och fyller med några deciliter vatten. Förslut påsen med klämman och lägg överst i burken så att kålen trycks ned av vattenpåsens tyngd.
Lägg på locket utan att skruva fast det, nu måste gasen få pysa ut under några dagar.
Ställ burken i rumstemperatur i 2-4 dagar.
Efter 2-4 dagar, ställ ned burken i ett svalare utrymme – runt 15 grader om du har ett sådan. Dra åt locket.
Låt burken stå i några veckor, släpp ut trycket några gånger i veckan men öppna inte hela locket.
Efter ca 4 veckor är kålen klar, låt stå kvar i burken eller packa om i mindre burkar, förvara i kylen
Du kanske också är intresserad av
Gör din egen surkål
Fermenterade morötter är krispiga och syrliga, här hittar du receptet som vi på Tistelvinds använder.
Gör din egen surkål
Vill du göra egen surkål men tycker att 700 kg från Tistelvinds recept är för mycket? Här är ett mer anpassat recept.
Gör din egen surkål
Att göra sin egen surkål är både enkelt och roligt. Endast tre ingredienser behövs – salt, kål och tålamod. Det finns några fallgropar men även knep för att det ska bli bra. Här beskriver vi hur vi gör vår surkål på Tistelvind.