Ekologiska rödkålshuvuden från Källsprångs gård
Gör din egen surkål

Gör din egen fermenterade rödkål med Tistelvinds recept

Tistelvinds fermenterade rödkål är enkel att göra och blir mustig och syrlig . Endast tre ingredienser behövs – salt, rödkål och tålamod.

Dela gärna!

Vi utgår från ett kg rödkål men anpassa mängden efter den burk som du tänker fermentera, ca 10% av burken bör vara tom för att få plats med vattenpåsar.

Ingredienser

1 kg rödkål

15-20 gram salt

Utrustning du behöver för att göra egen surkål

  • Matberedare med skiva/osthyvel (kan bli jobbigt om det är mycket kål)
  • Burk (av glas eller keramik)
  • Stor bunke (rekommenderas)
  • Hårda nävar (kan undvikas) eller en mortelstöt
  • 2 st plastpåsar per burk, samt påsklämma

Ta loss 2-4 av de hela yttre bladen och spar dessa  till burkens topp

Klyv kålen och skär bort stocken i mitten, denna går utmärkt att fermentera men kan bli lite träig i konsistensen.

Strimla kålen, i maskin eller med hyvel

Väg upp rätt mängd salt

Blanda kål och salt i burken eller, om du är lite bekväm, i bunken.

Nu har du två alternativ

1 ”stampa ”kålen med dina hårda nävar eller en mortelstöt eller liknande så att den släpper vatten

2 om du är mer bekväm, ta en kaffe, skrolla lite på telefonen, umgås med någon du tycker om, ibland vänder du  på kålen och trycker försiktigt ned den i bunken. Efter några timmar har kålen släppt vätska.

Efter att ha stampat fram vätskan eller tålmodigt väntat ut den så har kålen saftat sig (mer om den fysikaliska reaktionen hittar du under fermenteringsfakta) och du kan enkelt lägga den i burken och trycka ned den. Det viktiga här är att pressa bort så mycket luftbubblor som det bara går, lägg i lite i taget och pressa ned lager på lager.

När du har  några cm kvar i till locket lägger du på kålbladen överst (har du glömt kålbladen så brukar det funka ändå), stoppar en plastpåse i den andra och fyller med några deciliter vatten. Förslut påsen med klämman och lägg överst i burken så att kålen trycks ned av vattenpåsens tyngd.

Lägg på locket utan att skruva fast det, nu måste gasen få pysa ut under några dagar.

Ställ burken i rumstemperatur i 2-4 dagar.

Efter 2-4 dagar, ställ ned burken i ett svalare utrymme – runt 15 grader om du har ett sådan. Dra åt locket.

Låt burken stå i några veckor, släpp ut trycket några gånger i veckan men öppna inte hela locket.

Efter ca 4 veckor är kålen klar, låt stå kvar i burken eller packa om i mindre burkar, förvara i kylen

Du kanske också är intresserad av